torstai 12. joulukuuta 2019

Proteiinia pikkurahalla


Huom! Ohjeeni eivät pääosin taida sopia palkokasviallergisille, enkä väitä tämän muutenkaan olevan mikään täydellinen lista. Onpa vain oma kokemukseni.

Proteiinin riittävä saanti taitaa olla yksi näistä köyhän elämän perusongelmista. Makaroni ja riisi ovat halpaa vatsantäytettä, mutta terveenä pysyäkseen ihminen tarvitsee muutakin.

Joskus tonnikala tölkissä oli halpaa, vaan eipä ole enää. Jopa minä olen sen verran nirso, etten laita rahojani hiutaleisiin ja epämääräisiin kökköihin vedessä.

Elän oikeastaan pääosin vegaanisesti, mutta sen verran kitusiini katoaa eläinkunnan tuotteita, etten yleensä tarvitse B12 -vitamiinilisiä.

En syö lihaa lainkaan, jos ei kalaa ja mahdollisesti hyönteisiä tai satunnaista poroa oteta lukuun. Tapailin joskus erästä vegaania ja ns. propaganda upposi, vaikken vaimoa tai kumpparia hänestä saanutkaan. Ryhdyin kokeilemaan kasvissyöntiä ja jäin sille tielle jo siksikin, kun pääsin oikeasti halvemmalla. Sen verran voin lihasta todeta, että kun aikanaan lähdin ensimmäisen kerran opiskelemaan, taisin syödä halpoja nakkeja aika paljon. En niiden proteiinipitoisuudesta tiedä, mutta eivät ne paljoa maksaneet ja selvisin hengissä.

Listaan tähän käyttämiäni proteiinin lähteitä, jotka ovat halpoja tai hyvin halpoja.

Linssit ja pavut 

Ei säilöttynä. Maksat silloin vedestä.

Papuja pitää liottaa vähintään 8 tuntia ja keittää sitten noin tunti. Linssejä ei tarvitse liottaa. Vihreitä linssejä keitetään n. 20 minuuttia ja punaiset keittyvät kymmenessä minuutissa.

Papuja ja linssejä voi syödä sellaisenaan tai esim. muussata tahnaksi, johon sekoitetaan ruokaöljyä ja sopivia mausteita. Tämä tahna sopii leivän päälle.

Muussatuista pavuista voi tehdä myös falafelpullien kaltaisia pyöryköitä. Lisään silloin töhnään ruokaöljyä ja soijajauhoa, mutta mikä tahansa jauho varmasti käy. Soijajauhoa käytän niin ikään sen proteiinipitoisuuden takia.

Papuja voi myös idättää, mitä suosittelen oikein lämpimästi. Suosittelen käyttämään mungpapuja tähän hommaan, koska tulos on taattu.

Soijarouhe

Osta esim. Lidlistä. Pussi maksaa n. 3€ ja siinä on arviolta 10 annosta. Kyllä, soija sisältää kasviestrogeeniä, mutta sillä ei oikeasti pitäisi olla vaikutusta ihmiseen.

Soijarouhetta voi käyttää jauhelihan tapaan. Itse heitän sen kuivana kylmään paistinpannuun ja sekoitan joukkoon mausteet. Sitten kaadan pannuun ruokaöljyä ja sopivasti vettä. Paistan, kunnes vesi on joko haihtunut tai imeytynyt soijarouheeseen.

Hernerouhe

Tähän olisi varmasti vaikka millaisia reseptejä, mutta itse olen käyttänyt vain lähinnä lisukeriisin tai -ohran seassa tai pyöryköiden lisänä.

Tämä on suomalainen tuote, joten suosittelen kokeilemaan. Aina kannattaa mahdollisuuksien mukaan ostaa kotimaista.

Härkäpapurouhe

Hernerouhetta vastaava tuote, jota saa välillä halvalla.

Herneet

Hernekeitto on yksinkertaisesti köyhän ystävä ja herneitä voi myös idättää helposti.

Kananmunat

Mukava lisä ruokavalioon.

Auringonkukansiemenet

Näissä on paljon hyviä rasvoja ja energiaa. Tuppaan hamstraamaan näitä varastoihini.

Oikein laihoina aikoina olen korvannut aterioitakin siemenillä. Nälkä jää, mutta energiaa saa tarpeeksi.

Siemeniä voi lisätä puuroon ja ruokiin, esim. riisin sekaan ja niistä saa hyvää naposteltavaa paahtamalla ja suolaamalla.

Myös auringonkukansiemeniä voi idättää, tosin pikkulinnut kertoivat itujen säilyvän huonosti. Syö ne siis nopeasti.

Maapähkinät

Hieman kalliimpia kuin auringonkukansiemenet, mutta nämä ovat itse paahdettuna aivan erityisen herkullisia. Sopivat myös ruoanlaittoon hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti