lauantai 21. maaliskuuta 2020

Ämpäripyykki

Tarpeet:

-Ämpäri
-Pyykkiä
-Käsille sopivaa pesuainetta
-Pyykkiteline tai vastaava
-Suurin piirtein terveet kädet ja ranteet


Eikö sinulla ole pyykkikonetta? Oletko suututtanut pyykkitupasi mummomafian ja pelkäät nyt henkesi edestä? Oletko pyykkikoneettomana linnoittautunut kämppääsi nykytilanteen hengessä, ja pyykkivuori sen kuin kasvaa?

Hätä ei ole tämän näköinen. Jaakko-setä tietää, miten pitää toimia. Joskus aikanaan pesin kaiken pyykkini käsin. Aluksi käytin lavuaaria, mutta sittenpä tuli mieleeni, ettei suurinta osaa lavuaareista ole tehty kestämään sellaista rynkytystä. Lisäksi putkenavaajaa rupesi kulumaan hieman liikaa. Oli siis siirryttävä ämpäripyykkiin.

Olihan nyrkkipyykkiin siirtymisessä totuttelemista, mutta pian homma kävi jo aika lailla rutiinilla. Yhden ihmisen pyykit on lopulta aika helppoa vielä pestä käsin. Välillä tuo loputon pyykki otti päähän, mutta sellaista se on. Pesin pyykkiä usein, koska pienten erien pyykkääminen on vielä aika helppoa ja käy nopeasti.

Oma suositukseni pesuaineeksi on mäntysuopa palan muodossa. Tuo painaa puoli kiloa ja kestää pitkään. Esimerkiksi Tokmannin tämän hetkinen hinta Havun palalle on 2,79€ ja Puuilossa tuo kustantaa 3,50€.


Olen käyttänyt tuota joskus käsien pesuun, suihkusaippuana ja shampoonakin, eikä minulla kerta kaikkiaan ole muuta pahaa sanottavaa kuin se, että pala tuppaa hajoilemaan elämänsä loppupuolella pitkän muotonsa vuoksi. Kerta kaikkiaan tuollainen pala on vain hyvä hankinta. Mainittakoon, että minulla on psoriasis, eikä se ainakaan ole tuosta suuttunut.

Näin sanotaan Havu mäntysuopapalan kyljessä

Tässä voi käyttää luovuutta. Tavallinen pyykkikoneeseen tarkoitettu pyykinpesuaine voi olla käsille melko kova kokemus, mutta paremman puutteessa sekin käy. Nestemäinen mäntysuopa ja tiskiaine ovat myös aivan kelvollisia aineita. Saippua ja jopa shampookin voisivat toimia.

Tuumasta toimeen!

Käytännössä homma on hyvin yksinkertainen. Tuskin moni tähän mitään opastusta edes kaipaa ja tyylejä on monia, mutta eipä minulla ole tässä mihinkään kiire ja minulla sattuikin olemaan pesua kaipaavia nenäliinoja, tyynynliina ja puuvillakäsineitä (psoriasis). Voin saman tien opastaa lukijani koko prosessin läpi ja antaa teille hieman visuaalisia ärsykkeitä.


Yleensä on hyvä erotella vähän eri värejä toisistaan, jos värjäytymistä pelkää. Itse en ole koskaan sellaista harrastanut.

Pyykit vain paiskataan ämpäriin kuten kuvassakin, ja jos käytät tuota mäntysuopapalaa, niin senkin voi laittaa pyykkien päälle. Myös pyykinpesuun tarkoitetut aineet voi jo lisätä. Tämän jälkeen ämpäri täytetään niin kuumalla vedellä kuin hanastasi lähtee. Jos käytät muuta pesuainetta, niin lisää se vasta, kun ämpäri on täytetty vedellä. Muuten saattaa käsissäsi olla vaahtokatastrofi.

Älä ruiskuta vettä kovalla paineella mäntysuopapalan päälle. Siitä liukenee veteen tarpeeksi pesuainetta vähemmälläkin. Ota pala pois ämpäristä sen täytön jälkeen. Äläkä jätä sitä veteen lillumaan.

Anna veden jäähtyä ja pyykkien liota, kunnes vesi on sen verran jäähtynyt, että voit laittaa kätesi ämpäriin. Jos pyykkiä on paljon, ämpärin sisältöä voi välillä tökkiä vähän vaikka luudanvarrella, jotta pesuaine saavuttaisi joka sopukan.

Liottamisen jälkeen pyykkejä sitten vain hinkataan ja hierotaan, painellaan ja huljutellaan. Jos lika ei irtoa, niin mäntysuopapalalla voi hieroa tahroja suoraan tai lisätä hieman pesuainetta tahran päälle. Sukille kannattaa yleensä antaa hieman erityistä huomiota tai jopa pestä ne erikseen ja käyttää enemmän pesuainetta, sillä ne jäävät helposti likaisiksi ja koppuraisiksi.

Hankalin vaihe on mielestäni pyykkien huuhtelu, ja nyt olisi sen vuoro. Kaada ämpäristä vedet viemäriin ja koita puristaa mahdollisimman paljon vettä irti pyykeistäsi. Sitten vaan lisäät ämpäriisi vettä ja painelet pyykkejä, niin että pesuainetta liukenee veteen. Kaada vesi pois ja toista, kunnes ämpäristä poistuva vesi on kirkasta.

Purista ja väännä pyykkisi mahdollisimman kuiviksi. Saattaa olla, että etenkin suuremmat ja raskaammat pestävät kaikesta vääntämisestä huolimatta jäävät hieman tiputtelemaan vettä, joten ne on parasta kuivata tilassa, joka sellaisen kestää.

Pyykit kuivuvat hieman hitaammin kuin koneessa pestyinä, mutta esimerkiksi lakanat ovat yleensä ihan käyttövalmiita jo illalla, jos ne on pessyt heti aamusta. Pyyhkeet ja esimerkiksi farkut kuivuvat hitaasti. Tyynyjen kanssa pitää olla hyvin varovainen, sillä ne saattavat jopa homehtua, ellei niitä kuivaa ilmavassa tilassa ja kääntele alvariinsa.

Jätä suopapala ilmavasti kuivumaan! Muuten siitä tulee maailman mahtavinta mönjää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti