keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Ituja kansalle

Tarpeet:
Kuivia herneitä, papuja, linssejä tai siemeniä
Joku kulho, purkki tai astia
Jokin kansi tai peite, jonka läpi ilma kuitenkin pääsee kulkemaan

Oma systeemini on tässä alla. Ei tähän tarvita mitään sen erikoisempaa välineistöä. Minulla on vain vanha koiran ruokakuppi ja naarmuuntunut lautanen.


Kannatan aina palkokasvien ja siementen varastointia kotiin, jos se on mahdollista, koskapa hieman laihempina aikoina niitä saa helposti idätettyä. Uskokaa tai älkää, mutta kyllähän ihmisen pitää joskus tuoretta vihreää saada. Kevään tullen hankin sitä usein metsästä, mutta pimeään vuodenaikaan ja luonnon vielä horrostaessa se ei ole oikein mahdollista.

Mitä sitten voi idättää?
En ole mikään alan asiantuntija, mutta ylipäänsä herneet, linssit, pavut ja syötävät siemenet itävät. Aloittelijoille suositellaan yleensä mungpapuja. Kidneypavun ituja täytyy kypsentää ennen niiden syömistä, mutta yleensä idut voi popsia raakana. Herneet ovat köyhälle ihmiselle hyvä vaihtoehtoa, koska niitä saa kaikkialta ehkäpä Turun rautatieasemaa lukuun ottamatta ja vieläpä halvalla.

Miten se sitten tehdään?

1) Ota astiasi ja kaada siihen idätettävät juttusi eli pömpyläsi (en jaksa joka kerta listata eri vaihtoehtoja). Huomioi, että ne moninkertaistavat kokonsa prosessin aikana, joten älä täytä astiaasi liikaa.

Peitä pömpylät runsaalla vedellä. Aseta törppösi paikkaan, johon päivä ei paista. Idut pitävät pimeästä. Liota niitä yön yli. Yleensä 8 tuntia riittää.

2) Valuta vesi pois huolellisesti pois. Peitä pömpylätörppösi sopivalla peitteellä.

3) Huuhtele pömpylöitäsi pari kolme kertaa päivässä noin vähintään. Tärkeintä on pitää ne kosteina ja pimeässä. Älä jätä vettä lillumaan astian pohjalle. Vuorokauden kuluttua ne ovat tavallisesti lähteneet selvästi itämään kuten herneeni tässä alla.

4) Odota, että idut ovat sellaisia päälle kolmen sentin mittaisia. Tähän menee yleensä 2-5 päivää noin suurin piirtein. Minulla meni tällä kertaa kolme vuorokautta. Alla on kuva valmiista iduistani (ne ovat jo satunnaisen napsimisen takia hieman huvenneet):



5) Syö itusi.

Ituja voi syödä ihan sellaisenaan tai lisätä ruokaan. Olenpa joskus popsinut niitä aamupuuronkin seassa. Kannattaa kuitenkin lisätä ne murkinaasi vasta kypsentämisen loppuvaiheessa.


Tässä on vielä Ekolon ohje: https://www.ekolo.fi/info/idatysopas/25/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti